Βότανα: Καψέλλα (αγριοκαρδαμούρα, τραγιά, τζουρκάς)



Η καψέλλα έχει τη θέση της και στην Ανατολική και στη Δυτική ιατρική.
Οι καρδιόσχημοι καρποί μοιάζουν με τα δερμάτινα πουγγιά που είχαν κάποτε οι βοσκοί, και από εκεί προέρχεται και το όνομα του, ένα άλλο κοινό αγγλικό όνομα είναι "καρδιές των μητέρων" που υπενθυμίζει ότι το βότανο είναι χρήσιμο για γυναικολογικά προβλήματα. Για τις θεραπευτικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται όλο το φυτό το οποίο περιέχει σαπωνίνες, έλαιο μουστάρδας, φλαβονοειδή, ρητίνη, μονοαμίνες, χολίνη, ακετυλχολίνη, σιτοστερόλη και βιταμίνες Α,Β και C.
Η καψέλλα χρησιμοποιείται κυρίως ως στυπτικό για να μειώσει την αιμορραγία και για δυσεντερία στην Κίνα, λέγεται ότι οι σπόροι βελτιώνουν την όραση.
Στην Ευρώπη, τα επίγεια τμήματα χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν την εσωτερική ή την εξωτερική αιμορραγία, αλλά και γιά να διεγείρουν επίσης και τη μήτρα.
Σε πολλά μέρη του κόσμου η καψέλλα είναι εδώδιμο λαχανικό. Στην Κίνα, η γλυκεία του γεύση θεωρείται καλή για την σπλήνα. Μαζέψτε τα νωπά όλο σχεδόν το χρόνο.
θεωρείται επίσης ότι έχει διουρητικές, αντισηπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιρρευματικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιήθηκε στην ψαμμίαση για την αποχέτευση της άμμου, σε λοιμώξεις του ουροποιητικού και στη φλεβίτιδα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης βάμμα καψέλλας σε εντριβές σε ατροφία των μυών, και σε κήλες σπλάχνων για την τόνωση των μυών σε συνδυασμό με έγχυμα αλχεμίλλης. Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό φρέσκο και όχι αποξηραμένο πριν την ανθοφορία .
*Tο δυνατό έγχυμα νωπών ή πρόσφατα αποξηραμένων φύλλων πάρτε για δύσκολες περιόδους, κυστίτιδα και χρόνια διάρροια. Πιείτε γουλιές από καυτό έγχυμα κατά τον τοκετό για να διεγείρετε τις συστολές και μετά τον τοκετό για να ανακουφίσετε την επιτόκια αιμορραγία.
*Βάλτε το νωπό βότανο σε πληγές με αιμορραγία σαν πρώτη βοήθεια.
*Βάλτε στα κομίματα ένα επίθεμα μουσκεμένο στο έγχυμα.
Για την αιμορραγία της μύτης, μουσκέψτε ένα ξυλάκι με βαμβάκι στο βάμμα και βάλτε το στο ρουθούνι.
*Η χρήση του βοτάνου αντενδείκνυται στην θρομβοφλεβίτιδα. Επιπλέον η τυραμίνη που περιέχεται στο φυτό είναι συμπαθομιμητική και προκαλεί άνοδο της πιέσεως του αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...